Sminkworkshop för kvinnor i cancerbehandling – en plats för lärande och gemenskapLook Good Feel Better är en frivilligorganisation som erbjuder kurser i hudvård och smink för kvinnor som genomgår cancerbehandling. Behandlingar som cellgifter och immunterapi påverkar ofta huden, och organisationen vill bidra med tips för att huden ska må så bra som möjligt under denna tuffa tid.

Projektledaren Frida Söderström berättar att deltagarna på kurserna sitter tätt ihop framför speglar och delar med sig av sina erfarenheter. För många är det en viktig möjlighet att träffa andra som går igenom samma process. På kurserna pratar de om peruker, särker och delar med sig av sina kunskaper.

Look Good Feel Better startade i USA 1989 och har funnits i Sverige i 20 år. Organisationen erbjuder kurser i tolv städer runt om i landet. Hittills har enbart kvinnor kunnat delta, men det finns planer på att även erbjuda kurser för män och ungdomar i framtiden.

En av deltagarna, Åsa Lantz, berättar att även om det finns risker med utseendefixering så ger hudvård och smink en viktig självkänsla och självförtroende. När man får en cancerdiagnos tappar man mycket annat i livet, så det kan vara en lättnad att känna sig fräsch och stärkt när man går utanför dörren.

Organisationen erbjuder en viktig stöd och gemenskap för kvinnor som genomgår cancerbehandling, och planerar att utvidga sina kurser för att hjälpa ännu fler människor att känna sig självsäkra och vackra trots tuffa omständigheter.