Ironiskt Navalny: Tack för den vänliga välkomsten



En bild publicerad av de ryska myndigheterna visar Aleksej Navalnyj på en straffkoloni

Tidigare i december publicerade de ryska myndigheterna en bild som visar en grupp tjänstemän som går omkring på straffkolonin där oppositionsledaren Aleksej Navalnyj nu befinner sig.

Efter att ha varit försvunnen i flera veckor dök den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj upp på juldagen i en avlägsen straffkoloni i Sibirien. Navalnyj uttrycker sig sarkastiskt om sin situation och presenterar sig som ”er nya tomte”, med hänvisning till att han har fått en fårskinnsrock och filtstövlar för att hålla värmen.

På måndagen meddelade Aleksej Navalnyjs stab att de hade fått kontakt med honom, efter förgäves försök under flera veckor. Han hade flyttats från sin tidigare hemvist på en straffkoloni i Vladimir öster om Moskva till en med ännu högre säkerhetsklassning i orten Charp i regionen Jamalo-Nentsien, i de nordligaste Uralbergen i nordvästra Sibirien.

Navalnyjs medarbetare tolkar förflyttningen som ett försök av myndigheterna att hålla honom borta från rampljuset inför det presidentval som arrangeras i mitten av mars. Rysslands fängelsesystem är ökänt bland annat för långa transportsträckor mellan avlägset belägna straffkolonier som finns kvar sedan Sovjettiden. Fångar slussas runt i tåg och det kan ta veckor eller månader innan de dyker upp igen på en ny plats.