Aktivister blockerade motorväg i klimatprotest


Hundratals aktivister blockerade under lördagen motorvägen runt Amsterdam


Hundratals klimataktivister blockerade under lördagen delar av motorvägen runt Nederländernas huvudstad Amsterdam. Aktionen, ledd av gruppen Extinction Rebellion, skedde i närheten av ING:s högkvarter, i protest mot bankens finansiering av fossila bränslen.

Trafikmyndigheterna stängde delar av vägen för att ”undvika livshotande situationer”, skriver Amsterdams kommun på X.

Tidigare den här månaden meddelade ING att banken påskyndar sina åtgärder för att fasa ut lån till utvinning av fossila bränslen. Men det går inte snabbt nog, anser Extinction Rebellions talesperson Let de Jong.

”Vi kräver att ING omedelbart stoppar all finansiering av fossila bränslen”, skriver han i ett uttalande.

”Varje dag dör människor runt om i världen på grund av klimat- och miljökrisen. Det måste få ett slut.”