Miljontals celler finns på jorden än sandkorn



Livet på jorden överträffar ibland fantasin. En ny beräkning antyder att antalet levande celler på vår planet är närmast ofattbart stort. Det finns fler celler än det finns sandkorn på jorden eller stjärnor i universum.

Enligt beräkningen, som publiceras i Current Biology, finns det för närvarande en miljon biljoner biljoner levande celler på jorden i varje givet ögonblick – detsamma som en etta följd av 30 nollor, 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000.

Antalet sandkorn har beräknats till 7,5 miljarder miljarder, det vill säga 7,5 följt av 18 nollor. Många, många korn med andra ord, men ändå långt färre än antalet celler.

Stjärnorna i universum är fler än sandkornen, 200 miljarder biljoner närmare bestämt, vilket motsvarar en tvåa med 23 nollor. Fast det innebär att de ligger en bra bit efter livets celler.

Forskarna bakom studien, som har letts av Peter Crockford, geobiolog vid Carleton University i Ottawa, Kanada, lyckades spåra tillväxten av celler genom tiderna – ända sedan livets uppkomst för 3,8 miljarder år sedan – genom att mäta mineralisotoper och mängden syre i jordens berglager. De fann att tiotusen sextiljoner celler – en etta följd av 40 nollor – har producerats sedan begynnelsen, det vill säga 10 miljarder gånger fler än vad som finns just nu.

Läs mer om celler:
En cell är en oftast mikroskopiskt liten enhet som bygger upp levande organismer. Alla celler består av cytoplasma och är omslutna av ett cellmembram, ett proteinhölje. De har ett gemensamt ursprung för 3,8 miljarder år sedan då livet på jorden uppstod.

Det finns två typer av celler. De äldsta är de så kallade prokaryota cellerna, som saknar cellkärna. Hit hör alla bakterier och arkeer. I regel är de encelliga.

Den andra typen är eukaryota celler, som har cellkärna. Hit hör cellerna hos övriga organismer. Några av dessa, som amöbor och jästsvampar, är encelliga, men de flesta är flercelliga, som växter och djur.

Källa: NE