Nyårsparkera din skotträdda hund här



Swedavia erbjuder skotträdda hundar frizon på sina parkeringar

Swedavia kommer att öppna upp sina långtidsparkeringar på Arlanda, Landvetter och Malmö för hundägare med skotträdda hundar under nyårsafton. Detta erbjudande gäller mellan kl 21 på nyårsafton och kl 01 på nyårsdagen och är helt gratis. Dessutom kommer Swedavia att tillhandahålla bajspåsar och vatten åt hundarna.

Det är svårt att förutse hur många hundägare med skotträdda hundar som kommer att dra nytta av detta erbjudande, då det finns omkring 350 000 skotträdda hundar i Sverige och av dem behöver cirka 35 000 hundar lugnande medicinering för att klara av nyårsfirandet enligt siffror från djurförsäkringsbolaget Svedea.

För hundägare som inte har möjlighet att ta sin hund till en flygplatsparkering finns det andra alternativ. Svenska Kennelklubben har en förteckning över trygga boenden i hela landet på sin hemsida som hundägare kan dra nytta av. Dessutom finns platser såsom slott och konferensanläggningar där det inte är tillåtet att skjuta raketer och smällare på nyår.

För de hundägare som inte har möjlighet att åka bort eller ta sin hund till en trygg plats finns det andra tips att ta till sig. Att ta en åktur med bilen vid tolvslaget kan fungera som en distraktion för hunden. Alternativt kan man dra för gardinerna hemma och sätta på musik för att försöka minska ljudnivån från fyrverkerierna.

Det är viktigt att inte lämna hunden ensam och att inte ta med hunden ut vid tolvslaget, även om hunden tidigare inte har reagerat på nyårsraketer. Enligt Svenska Kennelklubben kan även en skottvan hund bli skotträdd med åren då de kan reagera mer på ljud ju äldre de blir.