Rymdsonden skickar mystiska meddelanden


Voyager 1 på sin resa i Vintergatan på en illustration från Nasa. Rymdsonden har börjat sända tillbaka obegripliga meddelanden till jorden. Arkivbild.

Den amerikanska rymdsonden Voyager 1 har börjat sända obegripliga meddelanden, konstaterar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Rymdsonden kan fortfarande ta emot och utföra kommandon, men ett fel på en av tre datorer som utgör dess flygdatorsystem gör att inga begripliga data sänds till jorden.

I stället för tolkningsbar, binär kod har rymdsonden börjat leverera meddelanden i en enda röra. Samma mönster av ettor och nollor repeteras, som om systemet hakat upp sig. Ett försök att starta om systemet gav inget resultat, skriver Nasa på sin hemsida.

Det kan ta flera veckor för Nasa att ta fram en ny plan för att åtgärda felet. På grund av det långa avståndet tar det 45 timmar för ingenjörsteamet att få respons från Voyager 1 och få reda på om kommunikationen fungerar.

Redan i fjol uppstod problem med kommunikationen, men då lyckades Nasa åtgärda felet. Voyager 1 hade då försökt sända meddelandena via en dator, som inte längre existerade, skriver Yle.

Voyager 1 sändes upp i rymden hösten 1977, två veckor efter tvillingen Voyager 2. Rymdsonden befinner sig på 24 miljarder kilometers avstånd från jorden, längre än något annat av människor tillverkat föremål. Syftet är att samla data om förhållandena i den interstellära rymden utanför vårt eget solsystem.

Med sig på färden har Voyager 1 rymdmeddelandet ”Vi erbjuder vår vänskap över stjärnorna. Ni är inte ensamma”. Meddelandet ska kunna tolkas av vem som helst och är tänkt för bland annat eventuella civilisationer i framtiden.

Rymdsonden har beräknats kunna leverera data i flera år till.