Danmarks drottning avgår från tronenDrottning Margrethe abdikerar och kronprins Frederik tar över som kung

Drottning Margrethe av Danmark meddelade i sitt nyårstal att hon kommer abdikera från tronen. Hon nämnde att tiden tar ut sin rätt och hennes hälsa försämrats, vilket bland annat resulterat i en ryggoperation tidigare under året. Hon har suttit som drottning i 50 år och kommer att lämna över tronen till sin son, kronprins Frederik, den 14 januari.

I sitt tal tackade drottningen det danska folket för deras stöd och värme genom åren. Hon tackade också de föränderliga regeringarna och det danska parlamentet för deras samarbete och förtroende. Drottningen avslutade sitt tal med att rikta sitt tack till alla människor som har omgett henne och hennes familj med kärlek vid både speciella tillfällen och i vardagen.

Kronprins Frederik kommer nu att ta över som kung av Danmark och överta tronen från sin mor. Det är ett historiskt ögonblick för Danmark och för kronprinsen, som kommer att axla det ansvar och den roll som följer med att vara landets monark.