Förvirringen kring artighetsfraser på helgerna är storArtighetsfraser under högtiderna – expertens tips

Under julen är det vanligt att sprida välgångshälsningar som ”God jul”, ”God fortsättning” och ”Gott nytt år”. Men när ska man egentligen använda vilken fras? Enligt etikettexperten Mats Danielsson finns det ingen absolut vetenskap, men en viss kutym att följa.

”God jul” är en hälsning som börjar användas några dagar före julafton och kan sägas både på julafton och juldagen. ”God fortsättning” tar vid från annandagen och syftar till en god fortsättning på julhelgen. ”Gott slut” används dagen före nyårsafton och fram till tolvslaget den 31 december, medan ”Gott nytt år” sägs vid tolvslaget och på nyårsdagen. Efter den 1 januari återkommer ”God fortsättning”, men tidsgränsen för användning är lite flytande.

Det är dock viktigt att tänka på mottagarens situation vid användning av artighetsfraser. En fras som ”Gott slut” kan vara mindre lämplig om man vet att personen haft en tuff tid under året. Det viktigaste är ändå att hälsa, enligt Danielsson.

Källa: https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/livsstil/20221218/cirkulerar-du-ratt-i-halsningarna-under-hogtider