Mörkt år i Mellanöstern – en oavslutad konfliktIsraeliska soldater skjuter vid gränsen till Gazaremsan.1 / 2Foto: Ariel Schalit/AP/TTFör israeler och palestinier fortsätter konflikten mellan Hamas och Israel i Gaza. Ett slut på kriget verkar inte vara i sikte trots årsskiftet. Den sista dagen på året präglades av fortsatta israeliska attacker mot Zawayda i centrala Gaza och det närliggande flyktinglägret al-Mughasi. Påstådda dödsoffer rapporterades av myndigheterna i Hamasstyrda Gaza.Mer än 85 procent av de 2,4 miljoner invånarna har flytt sina hem enligt FN. Mahmoud Abu Shahma uttryckte hopp om bättre omständigheter vid årsskiftet i Rafah, ett flyktingläger vid den egyptiska gränsen.– Vi hoppas att kriget ska ta slut och att vi ska få möjlighet att återvända till våra hem och leva i fred.Kriget i Gaza bröt ut efter Hamas attacker den 7 oktober, då över 1 100 personer dödades och över 250 togs som gisslan, varav 129 fortfarande hålls i fångenskap enligt israeliska uppgifter. Hamasstyrda hälsomyndigheter i Gaza rapporterar över 21 600 döda av de israeliska attackerna, varav många kvinnor och barn.I lördags sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att kriget mot Hamas kommer att pågå i ”många månader” och att det kommer att upphöra när Hamas har förintats.På lördagskvällen demonstrerade tusentals människor i Tel Aviv i Israel för att sätta press på regeringen att få hem de gisslantagna. Demonstranten Nir Shafran uttryckte hopp om en ny uppgörelse.