Tshisekedi sannolikt segrare i instabila Kongovalen


Kongo-Kinshasas sittande president Félix Tshisekedi har vunnit valet som hölls 20 december enligt preliminära beräkningar. Arkivbild.
Kongo-Kinshasas sittande president Félix Tshisekedi har vunnit valet som hölls 20 december enligt preliminära beräkningar. Arkivbild. – Foto: Mosa’Ab Elshamy/AP/TT

Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi har segrat i landets presidentval och har därmed återvalts för en andra mandatperiod.

Uppgiften kommer från Kongo-Kinshasas valkommission när den på söndagen presenterade ett preliminärt resultat från valet som officiellt hölls den 20 december.

Tshisekedi, som kom till makten första gången 2019, ska fått omkring 73 procent av rösterna. Affärsmannen och den tidigare guvernören Moïse Katumbi fick runt 18 procent.

Valet har präglats av problem. Opposition har genomfört flera omfattande demonstrationer, polis har anklagats för att skjuta skarp mot dem som protesterat.

Oppositionen såväl som en del internationella observatörer har pekat på stora brister i hur president- och parlamentsvalet genomfördes. Många vallokaler öppnade för sent och vissa inte alls. Andra saknade röstkort. Röstandet förlängdes med en dag och pågick ända fram till juldagen i en del avlägsna områden. Oppositionskandidater har beskrivit valet som ”totalt kaos”.

44 miljoner människor hade registrerat sig för att rösta. 18 miljoner beräknas ha röstat i valet.