Festligheter inför Danmarks nya kung


Danska drottning Margrethe och blivande kungaparet kronprins Frederik och prinsessan Mary tillsammans med kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle i samband med kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen.


När drottning Margrethe lämnar över uppdraget till kronprins Frederik väntas folkfest i Danmark.

Den nya kungaparet kan knappast vara mer förberedda för sina roller, anser experter.

Under sitt nyårstal meddelade Danmarks drottning Margrethe att hon abdikerar den 14 januari och lämnar över ansvaret till kronprins Frederik och hans australiska hustru Mary.

Enligt historikern och hovexperten Sebastian Olden-Jørgensen vid Köpenhamns universitet är det nya kungaparet väl rustat för rollerna som Danmarks nya kung och drottning.

– Paret kan knappast vara mer förberedda, eftersom drottningen gradvis har gett dem mer utrymme och fler uppgifter i takt med att hon själv blivit svagare, säger han.

Naturlig roll för kronprinsen

Enligt historikern har särskilt kronprinsen utvecklats och verkar redo för uppdraget.

– Han har haft ett för allmänheten uppenbart obehag med sin roll som kronpris i offentligheten. Det är först på senare år som han har hittat en lite mer naturlig och avslappnad attityd, säger Olden-Jørgensen.

Drottningen har tidigare vid flera tillfällen uppgett att hon kommer att sitta kvar tills hon dör. Beslutet att hon abdikerar kom som en chock för danskarna. Olden-Jørgensen tror att beslutet beror på drottningens sviktande hälsa.

– Min gissning är att hon har känt: Just nu fungerar det, men snart går det inte längre, säger han.

Folkfest i köpenhamn

Ännu så länge har det inte kommit så mycket information från det danska hovet om hur den 14 januari kommer att firas, men hovexperten Thomas Larsen förväntar sig ett stort offentligt firande för drottningen och det nya kungaparet.

– Jag är övertygad om att vi kommer att bevittna en folkfest i Köpenhamn. Scenen kommer att påminna om den som danskarna upplevde när drottningen utropades 1972 av dåvarande statsminister Jens Otto Krag, säger Thomas Larsen.

Kronprinsen Frederik tar över tronen söndagen den 14 januari 2024. Efter ett möte i statsrådet kommer statsminister Mette Frederiksen utropa tronskiftet på Christiansborgs slott.