Från partyprinsen till tronföljare: Frederik är redo att axla tronenPå bilden ser vi Danmarks blivande kung Frederik X tillsammans med svenska kronprinsessan Victoria. Kronprins Frederik har länge förberett sig för att bli en modern monark, men under sin ungdom var han känd som partyprinsen. Tillsammans med sin australiska hustru Mary har han länge profilerat sig i halvskuggan av drottning Margerethe II.

Under år 2022, när drottning Margerethe firade ett halvsekel på tronen, uttalade sig den blivande kungen om sina framtidsplaner och sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor. Han har anammat moderna värderingar om både familje- och samhällsliv under de många år som han har förberett sig för tronen.

Trots sitt tidigare upproriska ungdomsliv, där han var känd som en bortskämd partyprins, har han mognat och tagit examen från Århus universitet 1995. Han blev den första danske tronarvingen att slutföra universitetsstudier och har även studerat vid Harvard i USA.

Han träffade sin blivande fru Mary Donaldson på en bar i Sydney under OS år 2000. De har tillsammans fyra barn, och deras äldsta son prins Christian är den förste inom danska kungafamiljen som har gått på förskola.

Kronprins Frederik, vars fullständiga namn är Frederik André Henrik Christian av Danmark, föddes den 26 maj 1968 i Köpenhamn. Han gifte sig med Mary Donaldson 2004 och har arbetat för den danska FN-delegationen i New York och på den danska ambassaden i Paris. Hans militära karriär startade 1986 i Livgardet, och han har även vidareutbildat sig vid danska försvarshögskolan. Han befordrades 2010 till överste i armén och flygvapnet samt kommendör i marinen.

Källa: Danske kungahuset