Schimpanser återkänner bekanta från förr


Schimpanser och deras släktingar bonoboer tycks känna igen gamla apbekanta efter tiotals år.


Schimpanser tycks minnas och känna igen vänner och familj som de inte sett på många år. Studien ger ytterligare bevis för hur lika de är människor.

Louise hade inte sett sin systerson på 26 år. Trots det kände hon igen ansiktet på bild direkt. Det hade varit imponerande även för en människa men Louise är en apa. Hon är en av de apor som ingått i en studie där forskare undersökt hur bra schimpanser och bonobos – en nära släkting till schimpansen – är på att känna igen apor de inte sett på länge.

Tittade på foton

Forskarna lät 26 schimpanser och bonoboer från olika zoo titta på bilder på andra apor på en skärm. Bilderna visades två och två och en i varje bildpar var en okänd apa och den andra av en apa som tidigare ingått i samma grupp som testaporna, men som de inte sett på många år.

För att veta om aporna kände igen bilderna använde forskarna en kamera som läste av ögonrörelser. Om testschimpansen dröjde sig kvar med blicken på en bild tolkade forskarna det som att det var ett bekant ansikte.

Aporna tittade dessutom längst på bilder av apor som de hade haft en positiv relation med – sådana som de hade lekt mycket med eller som vårdat dem. De tittade inte lika länge på apor som de bråkat med eller haft en sexuell kontakt med.

Inte unika

“Vi människor gillar att betrakta oss som unika och speciella varelser som skiljer oss mycket från andra djur. Men den här studien visar hur lika vi är schimpanser och bonobos”, säger Laura Simone Lewis vid Harvard university, en av forskarna bakom studien, i en presskommentar.

Studien har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences och forskarna skriver att det vore intressant att gå vidare och undersöka om aporna också saknar apor som de inte sett på länge.