Tio pågående gruvprojekt som är i process


I de nordligaste länen i Sverige pågår det just nu runt tio gruvprojekt som har varit föremål för processer hos myndigheter och domstolar det senaste året. Bland annat handlar det om Gállok i Jokkmokks kommun, Njunisvárri i Kiruna kommun och Kaunisvaara i Pajala kommun.

Jörgen Heikki, kommentator och reporter på Sameradion, berättar att han har pratat med några samebyar i Norrbotten som vittnar om att intrången ökar för varje år. De är oroliga för att det kommer att öka ännu mer med de förändringar som sker inom industrin och klimatomställningarna.

I fallet med planerad gruva i Gállok väntas domen komma under det nya året, efter att regeringen har lämnat sitt yttrande. Förhandlingarna gällande gruvan i Gállok avslutades den 21 september i Högsta förvaltningsdomstolen. Efter förhandlingarna sa renskötaren Siri Länta från Jåhkågasska tjiellde till SVT Sápmi att hon är orolig för hur det ska bli, men också hoppfull att de kommer kunna stoppa gruvan.

Jörgen Heikki från Sameradion berättar att det har blivit så många gruvprojekt att det blir svårt för journalister att prioritera bland dem i den samiska årskrönikan, som sammanfattar det samiska nyhetsåret.

För mer nyheter från året 2023, besök Samiska Årskrönikan på SVT Play.