Bästa träningsknepen för att nå dina mål år 2024



75 minuter i veckan under första kvartalet är ett av flera råd från träningsforskaren Åsa Tornberg för att hålla i träningen och undvika att tappa motivationen och tröttna efter nyår. En vanlig orsak till att nyårslöften om träning inte håller är att man sätter orealistiska mål och börjar för hårt. En annan risk är skador om man tränar för intensivt och för snabbt.

För att undvika skador och hålla i träningen, rekommenderar Tornberg att man tänker smart, där SMART står för specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbundet. Hon rekommenderar att man börjar med 75 minuters träning i veckan under första kvartalet och gradvis ökar det under de följande kvartalen. Lämpliga aktiviteter inkluderar promenader eller cykling, och på gymmet bör man hålla ett rimligt tempo och följa riktlinjer för styrketräning.

Att sätta upp mindre delmål kan vara motiverande, som att öva för att kunna springa en viss sträcka. Tornberg rekommenderar också att söka stöd och hjälp, antingen från gemenskaper eller tränare. Om man av någon anledning inte tränar under några veckor, är det viktigt att inte ge upp utan istället komma i gång igen, eftersom att träna lite är bättre än att inte träna alls.

Genom att tänka smart och ta det lugnt, kan man öka chanserna att hålla i träningen och nå sina träningsmål på sikt.

Källa:
Artikeln från publicerades på 2024-01-06 på SVT Nyheter.