”AI tar över – En chock för Jessica”



Mellan en tredjedel och två tredjedelar av kunskapsarbetares jobb kan ersättas med AI, enligt analyser av banken Goldman Sachs och konsultbyrån McKinsey. Kontorsarbetare och kreatörer står i frontlinjen för automatiseringen den här gången, när AI nu också är ”generativ” och kan skapa innehåll.

En av dem som fått smaka på vad det innebär är Jessica Lynn Nalbach. Tidigare i år fick hon och 24 andra grafiker och världsbyggare gå från spelföretaget Mindark. Det motsvarar en nedskärning om 40 procent av personalstyrkan.

– Det kom som en chock, vi var inte alls förberedda på det. Det kändes som att jag blev ersatt av AI, berättar Jessica.

Mindarks vd Henrik Nel säger att tekniken möjliggör effektiviseringar i verksamheten.

– Även om det har varit ett tufft beslut att säga upp medarbetare är det vår strategi att dra nytta av och anpassa oss till den exponentiella utvecklingen av AI som sker just nu.

Men hade ni inte kunnat behålla personalen och utnyttja produktivitetsvinsten till att producera mera i stället?

– För att göra en liknelse gällande tekniken: om man har ett fiskeribolag som har spöfiskare anställda, och så uppfinns fisketrålare. Att fortsätta att ha extra personal som är spöfiskare när man också har trålare är inte längre lika meningsfullt.

Daron Acemoglu, professor i ekonomi på Massachusetts Institute of Technology, spår att generativ AI kommer påverka hela ekonomin eftersom den innebär ett grundläggande teknikskifte.

– Det är äntligen den sortens AI som har potential att vara ”arbetarvänlig”, om den används på rätt sätt.

Men han är oroad över att tekniken snarare än att förstärka människor i arbetet, framför allt kommer användas för att ersätta människor.

– Det är ju det som de första företagen som använder den verkar göra. Men man kan ju även använda det så att kontorsarbetare blir mer produktiva och kan utföra nya arbetsuppgifter, så att det skapas nya jobb också.