Bakom mirakelräddning: Regler skrivna i blod



Hela besättningen på ett Japan Airlines passagerarplan överlevde en krasch och en våldsam brand på Haneda-flygplatsen i Tokyo. Fyra personer ombord på kustbevakningens flygplan dog i kraschen, men alla 379 personer ombord på passagerarplanet överlevde.

Säkerhetsexperter hyllar den snabba evakueringen och attribuerar den till moderna säkerhetsföreskrifter och Japan Airlines rigorösa säkerhetskultur. De säger att den tidigare katastrofen för 40 år sedan, där 520 människor dog, har lagt grunden för säkerhetskulturen som fortfarande finns idag.

Dagens säkerhetsföreskrifter är resultatet av lärdomar från tidigare olyckor och har utvecklats för att rädda liv. Kommunikationen mellan kontrolltornet och planen står i fokus för utredningen av olyckan, och både polisen och den japanska haverikommissionen arbetar med att utreda olyckan.

Det finns dock fortfarande mycket som är oklart kring olyckan och varför de två flygplanen befann sig på landningsbanan samtidigt. Utredarna undersöker även om den mänskliga faktorn kan ha spelat en roll.

Det är också värt att notera att detta är första gången en stor brand inträffar på ett flygplan byggt av kolfibermaterialet komposit. Materialet skyddade passagerarna genom att förhindra att elden tog sig igenom flygplanskroppen.

Slutligen ges några exempel på andra flygmirakel, bland annat en händelse där ett SAS-planet lyckades nödlanda på en åker i Sverige efter att motorerna slutat fungera.