E22 – Alla evakuerade efter ett dygn i kön



Senast uppdaterad 14:29 | Publicerad 13:57

Under torsdagen avslutades evakueringen på E22 där vissa bilar satt fast i upp till ett dygn. Flera myndigheter är kritiska till hur lång tid det tog, men det råder oenighet om vem som bär ansvaret. Räddningstjänstens insatsledare Dan Svensson säger att de också är förundrade över situationen.

Många bilar stod fast i södergående riktning på E22 mellan Hörby och Kristianstad. SMHI hade utfärdat varningar för vind och snöfall i delar av landet, och olyckor inträffade snabbt. Bland annat hade en lastbil glidit av vägen norr om Hörby, vilket ledde till stopp på E22. Polisen rapporterade att det inträffade många olyckor och de hjälpte räddningstjänsten under insatserna.

Under torsdagen satt fortfarande många lastbilar fast, vilket ledde till långa köer. Trafikverket stängde av vägen under onsdagen, men kön hade redan bildats. Bengt Olsson på Trafikverket säger att de inte kunde komma ut för att bekämpa halkan tidigare.

Räddningstjänsten menar att de inte var förberedda på den akuta situationen och blev förvånade. Räddningstjänsten klippte upp mitträcket för att låta bilar köra tillbaka med hjälp av bandvagnar, koordinerat av länsstyrelsen. Trafikverket medger att situationen inte hanterades på rätt sätt och att en utvärdering krävs.

Länsstyrelsen håller med och säger att de behöver se över saken och utvärdera vad som kunde göras annorlunda. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppger att de följt utvecklingen men inte blivit inkallade av de andra myndigheterna.

Under torsdagen hölls ett krismöte mellan inblandade myndigheter för att diskutera situationen. Insatsledare Dan Svensson på räddningstjänsten säger att det är för tidigt att säga vem som bär ansvaret, men att de måste titta på situationen i efterhand.