När kroppen utsätts för kyla, påverkas flera olika system. Överläkaren Albin Stjernbrandt, som forskar om kylans effekter på kroppen, förklarar att kyleffekter kan upplevas redan vid temperaturer mellan 10-15 plusgrader. När det blir riktigt kallt är det viktigt att klä sig ordentligt med flera lager kläder, inklusive vind- och vattenskydd, varma skor och vantar. Att vara aktiv och röra på sig är ett bra sätt att undvika nedkylning.
Ansiktet är den del av kroppen som ofta drabbas av köldskador, så det är viktigt att täcka det ordentligt när man går ut. Kyla påverkar även skelettmuskulaturen och kan göra att man upplever att man blir svagare och fumligare. Luftvägarna påverkas också av kylan och kan leda till hosta, särskilt hos personer med astma och kol. Personer med hjärt- och kärlsjukdomar är också extra känsliga för kyla eftersom blodtrycket ökar när blodkärlen drar ihop sig.
Vissa människor är mer känsliga för kyla än andra, till exempel barn som har större värmeförluster än vuxna, kvinnor som generellt sett är känsligare än män, äldre personer och de med kroniska sjukdomar. Även vissa vanliga mediciner kan försämra kroppens förmåga att hantera kyla.
I och med att kroppen är i grunden anpassad för ett tropiskt klimat är det viktigt att vara medveten om risken för kyla och ta nödvändiga försiktighetsåtgärder när man vistas utomhus i låga temperaturer.