Region Skåne inför teoriprov för att kvalitetssäkra läkarutbildningar
Efter Aftonbladets avslöjande om fusk på flera läkarutbildningar i Östeuropa väljer Region Skåne att införa ett teoriprov för alla läkare som söker en BT-tjänst hos dem. Detta för att säkerställa läkarnas kunskapsnivåer och därmed kvaliteten i vården.
Caroline Mellberg, BT-chef i Region Skåne, säger att det är allvarligt fel på individer som fuskar sig till en utbildning, särskilt när det handlar om arbete med liv och död. Efter avslöjandet om omfattande fusk har man infört ett teoretiskt prov som krävs för att få börja en BT-tjänst hos region Skåne.
Provet omfattar de baskunskaper som förväntas vara uppnådda under läkarprogrammet, och ett underkänt resultat innebär att personen inte får börja en BT-tjänst hos regionen. Mellberg betonar att regionen redan har ett system för att hantera oskickliga läkare, men att det teoretiska provet är ett sätt att ytterligare säkra kvaliteten.
Dilemmat är dock att trots införandet av provet, regionen kan fortfarande välja ut vilka som ska genomgå det. Under den första omgången genomgick 28 nyexaminerade läkare provet, och samtliga klarade det. Region Skåne anser att majoriteten av läkarna är bra individer, men det oroar ändå att de som inte klarar provet fortfarande kan jobba som legitimerade läkare, vilket enligt Mellberg kan leda till allvarliga konsekvenser.
För att säkerställa att även nyexaminerade läkare inte vänder sig till oseriösa aktörer för att få godkännande, har det nationella BT-nätverket skickat ett öppet brev till Socialstyrelsen där man föreslår att samtliga regioner ska utse externa bedömare för att utfärda godkänd baskompetens. Målet är att förhindra att de som fuskar fortsätter att verka inom vården. Aftonbladet har sökt Socialstyrelsen för en kommentar.