Att kunna avbryta pågående attentat är ett måste



Regeringen presenterar en ny samlad strategi mot extremism och terror

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) deltog i Folk och försvars rikskonferens i Sälen och presenterade regeringens nya strategi mot extremism och terror. En ny fokus inom strategin är att samhället måste kunna avbryta ett pågående attentat.

Tidigare hade Sverige två separata strategier mot terrorism och våldsbejakande extremism. Nu har regeringen beslutat att slå samman och uppdatera dem till en samlad strategi.

Den nya strategin innebär ett fokus på att hantera och avbryta pågående attentat och att minska brottsligheten och dess konsekvenser för samhället. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar att det också är viktigt att säkerställa att brottsoffer får rätt stöd i ett senare skede.

När den tidigare anti-terror-strategin utarbetades 2015 hade Sverige inte upplevt ett terroristattentat med flera dödade och skadade. Men efter attacken på Drottninggatan 2017 och dådet mot svenskar i Bryssel förra hösten har regeringen beslutat att förstärka strategin.

Polisen, räddningstjänst och sjukvård kommer att genomföra gemensamma utbildningar och träna personal inom ramen för den nya strategin. Dessutom kommer aktörer som butikspersonal och vaktbolag också bjudas in att delta i träningarna.

Strategin kommer även att inriktas på att förebygga, förhindra och skydda. Det innefattar att minska risken för radikalisering av barn och unga, att upptäcka personer med avsikt och förmåga att begå dåd, effektiv utlänningskontroll, att stoppa finansiering av terrorism, minska tillgång till vapen samt att införa fysiska hinder och kameraövervakning på allmänna platser.

Regeringen poängterade att strategin inte får bli en ”pappers-tiger” och ger Säpo, polisen, MSB och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i uppdrag att införliva strategin i sina verksamheter. Justitieminister Strömmer betonar att det inte handlar om missnöje med myndigheternas tidigare hantering av terrordåd, utan snarare om att understryka vikten av att samhället måste förbereda sig lika metodiskt för detta som för andra delar.