Hur barn kan förbereda sig inför krig – en undersökning av deras frågor



Bris stödlinje översvämmas av barn som är oroade för krig

Efter uttalanden från överbefälhavaren och civilförsvarsministern om att Sverige också kan hamna i krig, har Bris rapporterat en ökning av samtal från oroliga barn. Generalsekreterare Magnus Jägerskog säger att barnen har uppmärksammat informationen om kriget på sociala medier och är nu oroade över hur de ska förbereda sig.

Bris, Barnens rätt i samhället, ser alltid en ökning av samtal vid större omvärldshändelser, men den senaste ökningen har varit särskilt påtaglig. Barnen reagerar speciellt på uppmaningen att ”alla behöver förbereda sig på krig”.

En undersökning från förra året visar att endast tolv procent av landets kommuner har ett strukturerat arbetssätt för att involvera barn i krisberedskap och civilt försvar. Bris menar att myndigheterna misslyckas med att ge begriplig och användbar information till barn i dessa situationer.

I nuläget fokuserar Bris på att lyssna, lugna och hjälpa barnen att sätta ord på sina känslor och hantera situationen. Samtalen är oftast konkreta, där barnen frågar om vad som skulle hända om det blir krig och hur stor risken är.

Magnus Jägerskog uppmanar föräldrar att prata öppet med sina barn om oron för kriget. Han betonar att det är viktigt att lyssna på barnens känslor och att man som förälder inte behöver ha alla svar utan kan nöja sig med att ställa öppna frågor.