Marinchefen: Marinen behöver växa



Marinchefen Ewa Skoog Haslum varnar för den svenska marinens storlek och behovet av ökad personalstyrka. Under sitt anförande på Folk och försvars konferens i Sälen beskrev hon marinen som för liten för att kunna möta nuvarande och kommande utmaningar inom Nato.

Skoog Haslum betonade vikten av att marinen kan arbeta i alla riktningar och inte bara fokusera på försvar av Östersjön. Hon poängterade även behovet av att kunna skydda såväl militära som civila transporter och den svenska sjöfarten, även vid händelse av krig.

Marinen har idag nio ytstridsfartyg och flera andra enheter, men enligt Skoog Haslum skulle den behöva vara dubbelt så stor för att kunna möta alla sina uppgifter. Hon nämnde att 20 korvetter vore lämpligt, men insåg att det är orimligt och istället betonade behovet av ökad personalstyrka och fler enheter.

Sverige håller på att bygga fyra nya korvetter, men dessa kommer att ersätta äldre fartyg istället för att öka antalet ytstridsfartyg. Skoog Haslum underströk även vikten av att kunna skydda den svenska västkusten och att inte enbart fokusera på Östersjön.

Hon betonade även vikten av att Sverige inte kan enbart förlita sig på andra Natoländer för att lösa sina uppgifter, utan att behöver vara med och bidra tillsammans med Nato.