Knappt har USA:s senaste försök misslyckats förrän nästa månlandare rullas fram, nu i Kina.
Sonden Chang’e-6 är på plats på Hainan i södra Kina, och ska skickas ut i rymden om några månader, rapporterar statliga medier.
Veckans besked från Kina att Chang’e-6 nu ska börja testas på plats, inför avfärd från den sydliga rymdbasen, innebär att stormakternas rymdkapplöpning åter intensifieras.
USA skickade så sent som i måndags upp en månsond, kallad Peregrine. Den kom i väg som den skulle, men väl ute i rymden tappade den både bränsle och misslyckades med att vinkla sina solpaneler rätt. Operatören Astrobotic, som utför satsningen på uppdrag av rymdstyrelsen Nasa, har nu gett upp hoppet om att Peregrine ska kunna mjuklanda på månen.
Redan i februari gör dock USA ett nytt försök, i form av bolaget Intuitive Machines sond Nova-C.
Allra längst fram i vad som ser ut att bli ett intensivt år för månforskning ligger dock Japan, vars sond har varit på väg sedan i september och ska landa om bara någon vecka. Projektet kallas på engelska Slim (Smart lander for investigating moon) eller Moon sniper, och om det lyckas blir Japan femte land som klarar av att landa en farkost på månen, efter USA, Sovjetunionen, Kina och Indien.
Hittills är alla pågående expeditioner obemannade. Men både USA och Kina planer att skicka rymdfarare till månen senare detta årtionde.
Ingen människa har varit på månen sedan USA:s Apollo-program åren 1968 till 1972.