Rekordmånga svenska ungdomar ska mönstra i år



Sverige riskerar att hamna i krig, varnar regeringen. Samtidigt kommer rekordmånga ungdomar att mönstra i år.– Tanken på krig skrämmer mig, säger Amanda Lundberg, 18.

Antalet 18-åringar som kallas till mönstring i år har ökat till 28 000 personer. Detta beror på att Sverige behöver fler värnpliktiga och är det högsta antalet sedan plikten återaktiverades 2017, enligt Per Andersen Helseth, kommunikatör på Plikt- och prövningsverket.

Gotlands regemente, P 18, återinrättades i januari 2018 och sedan 2021 ingår stridsgruppen i regementet, nu som 181:a pansarbataljonen.

Amanda Lundberg är både rädd inför tanken på krig men vill ändå göra värnplikt och försvara Sverige om det blir krig. Enligt Plikt- och prövningsverket kommer 8 000 ungdomar att bli kallade att göra värnplikt och fler ungdomar kommer att tvingas göra det mot sin vilja.

Theodore Oskarsson har bestämt sig för att inte mönstra på grund av skolan och fotbollen och känner sig inte orolig inför regeringens och överbefälhavarens varningar om krig. Isak Sjöström är heller inte orolig men skulle ändå försvara Sverige om det blir krig.

De som väl gjort sin värnplikt och blivit godkända blir krigsplacerade och måste tjänstgöra i samband med krig. Att inte inställa sig till tjänstgöring är ett brott mot totalförsvarsplikten och kan innebära böter eller fängelse i upp till fyra år.

Besked om mönstring kommer i mars och mönstringen för årskull 2006 startar i slutet av maj och pågår till april 2025.