Flera barn skickas varje år på uppfostringsresor och fenomenet har varit känt i decennier. Nu föreslår regeringen ett utvidgat reseförbud som ska omfatta uppfostringsresor. Men samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill se utvisning av familjer. – Jag tycker att det ska vara grund för att återta uppehållstillstånd, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Tidigare i veckan berättade Aftonbladet om tre pojkar som alla var fast i Somalia, dit de lurats av sina föräldrar – utan någon möjlighet att ta sig hem. Nu kommer flera politiska reaktioner efter granskningen.
Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna menar att uppfostringsresor bör kunna klassas som fall av bristande vandel. Ett förslag som regeringen tittar på tillsammans med SD. I ett uttalande hävdar SD att ”familjer som ägnar sig åt detta bör utvisas ur Sverige, samt eventuellt även upphävande av svenskt medborgarskap i de fall detta är aktuellt”.
Partiet vill bland annat kunna se att det ska vara möjligt att utvisa föräldrar som skickar sina barn på uppfostringsresa. – Det finns en princip inom asylrätten som säger att om man åker tillbaka till hemlandet och begagnar sig med hemlandets skydd, då är det grund för att återta en skyddsstatusförklaring. Jag tycker det här ska vara grund för att återta en skyddsstatusförklaring, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för SD.
Om man vill skicka tillbaka föräldrarna, vad händer med barnen då?– Deras uppehållstillstånd är en annan fråga. Då får man se ifall de kanske har någon släkting som de kan bo tillsammans med här i Sverige. Det beror på omständigheterna i det enskilda fallet och vad som bör hända med dem.
Aftonbladet har ställt frågan till ansvariga ministrar om hur de ser Sverigedemokraternas förslag om att utvisa familjer som skickar sina barn till uppfostringsläger. Frågan hänvisas till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). – Vi har en pågående utredning om huruvida enskilda ska kunna utvisas på grund av brister i levnadssättet. Jag kan inte föregripa den utredningen, utan exakt vad den kommer att innefatta får vi återkomma till, säger hon i en kommentar.
Socialminister Camilla Valtersson Grönvall (M), reagerar starkt efter granskningen.– Det är naturligtvis helt förkastligt och helt förfärligt. Det finns inga barn som ska tvingas iväg av sina föräldrar oavsett om det handlar om uppfostringsresor, omvändelseförsök, könsstympning eller tvångsäktenskap, säger hon.
Från regeringens sida kommer man nu med förslaget att utöka utreseförbudet. Det föreslog regeringen i en lagrådsremiss i veckan. De vill att utreseförbudet ska omfatta fler områden inom lagen om vård av unga, LVU.
En av sakerna regeringen vill sätta stopp för är just uppfostringsresor där barn skickas till skolor utomlands, till släktingar eller hamnar på uppfostringsanstalter.– Det här är just för barn som riskerar att föras utomlands på bland annat uppfostringsresor. Vi kan konstatera att dagens utreseförbud inte har varit tillräckligt. Det har varit alldeles för många barn som har förts utomlands av olika skäl.
Enligt Waltersson har den tidigare lagen riktat in sig på tvångsäktenskap och könsstympning bland annat. Nu vill man bredda lagen. På torsdagen fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss där det utökade utreseförbudet för barn föreslås.
Mer konkret ska det nya lagförslaget om ett utvidgat reseförbud gå hand i med den nya socialtjänstlagen. Där vill regeringen stärka socialsekreterares roll och ge dem utökade möjligheter att agera på tidiga signaler i förebyggande syfte.– Då är det otroligt viktigt att socialtjänsten har de verktyg som behövs för att kunna stoppa att barn förs utomlands av sina föräldrar mot sin vilja.
Även från andra partier väcks reaktioner. Miljöpartiet kallar det för ”oacceptabelt”. – Det kan inte kallas ”uppfostringsresor”, det är inget annat än en grov kränkning av de här barnens rättigheter, säger Ulrika Westerlund, Miljöpartiets barnrättspolitiska talesperson och ledamot i socialutskottet.
Centerpartiet välkomnar även de det nya förslaget om utreseförbudet. ”När syftet är hedersrelaterat bör regeringen överväga skärpt straff för föräldrarna. När andra föräldrar ser en uppfostringsresa som enda utvägen för att skydda barnen mot gängkriminalitet visar det att avhopparinsatserna inte håller måttet, säger Martin Johansson, partiets talesperson i barnrättsfrågor.