Personer med hypokondri lever oftare i förtid



Om en person lider av överdriven hälsoångest kan detta leda till att personen har en kortare livslängd, enligt en svensk studie. Hypokondriker löper större risk än andra att bli sjuka och dö i förtid, enligt psykologen David Mataix-Cols.

Studien, publicerad i Jama Psychiatry, inkluderade data från medicinska register för 4,100 personer med diagnostiserad hypokondri och jämförde dem med 41,000 personer utan diagnosen med motsvarande ålder, kön och bostadsort. Resultaten visade att personer med hypokondri hade 70 procents högre risk att dö i förtid och att risken för självmord var fyra gånger högre bland dessa personer. Även risken att dö i förtid av naturliga orsaker som hjärt-kärlsjukdom och lungsjukdom var högre hos personer med hypokondri.

Dessutom visar studien att personer med hypokondri också använder mer alkohol och droger än andra, vilket enligt Mataix-Cols kan vara en form av självmedicinering på grund av den våldsamma oron de upplever.

Mataix-Cols tror att det finns mörkertal när det gäller diagnosen hypokondri och att det är kraftigt underdiagnostiserat, delvis på grund av att vården är dålig på att upptäcka det. Han betonar att det finns effektiv behandling i form av kognitiv beteendeterapi och önskar att fler fått rätt diagnos för att kunna få rätt behandling.

Han betonar också att även om risken för självmord är högre i gruppen handlar det om få individer, men att varje fall är tragedi som bör undvikas.

I artikeln ges även information om vart man kan vända sig om man mår dåligt och var man kan få stöd och hjälp i olika akuta situationer.