Ett omfattande strömavbrott innebär att samhället inte fungerar som det brukar, vilket skapar en krissituation. Jon Svärdhagen, författare till boken ”Alltid före”, rekommenderar att man förbereder sig mentalt för hur man ska hantera en sådan situation. Att göra upp en plan som utgår från ens eget liv är viktigt, och det är bättre att ha en enkel plan som kan finslipas över tid än att vänta på en perfekt plan som aldrig kommer.
Att ha en massa mat och utrustning hemma kan ge en falsk trygghet om man inte vet hur man ska använda den när det verkligen gäller. Därför är det viktigt att öva och förstå hur allt fungerar. Det kan vara enkla saker som att laga mat på spritkök eller använda en hink för att uträtta sina behov. Ju mer man har planerat, desto lugnare blir man, enligt Svärdhagen.
Det är också viktigt att tänka över vilken roll man skulle spela i en krissituation och vara medveten om vem man är som person. Att kunna växla mellan individualism och kollektivism är viktigt, och under pandemin har människor visat att de kan ställa upp och hjälpa varandra.
Svärdhagen uppmanar också till att öka sin beredskap genom att planera för vatten, mat, hygien, värme, bil och en god stämning i en vecka. Man ska även fundera över sin fysiska form och sitt sociala nätverk, samt förbereda en mapp med viktiga papper och annat som kan vara nödvändigt i en krissituation. Att öka sin beredskap syftar till att öka sin handlingsfrihet och motståndskraft, samt att ha valmöjligheter utan att behöva stressa.
Källa: ”Alltid före”