Endast fyra vargar överlevde årets jakt



Uppdaterad 01.44 | Publicerad 01.05

Vargjakten närmar sig sitt slut och hittills har 32 av de totalt 36 tilldelade vargarna skjutits, enligt Svensk Jakt. Fyra vargar återstår att fällas i de godkända reviren i länen Södermanland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro.

I tre av reviren – Venabäcken, Ripelången samt Tångeråsareviret och Villingsberg – har jakten avslutats då alla tilldelade vargar har skjutits. I Tjunkenreviret i Värmland och i Grytenreviret i Södermanland återstår två av sex tilldelade vargar vardera.

Under söndagen fälldes tre vargar – två i Tjunken och den sista tilldelade vargen i Tångeråsa och Villingsbergsreviret i Örebro län.

Vargjakten pågår till den 15 februari och i början fanns det runt 450 vargar i Sverige enligt Naturvårdsverkets senaste beräkning.

Diskussionen om vargens utbredning pågår i Sverige och i Europa. EU-kommissionen har föreslagit att ändra vargens skyddsstatus från ”strikt skyddad” till ”skyddad”, vilket kan öppna för ökad jakt i framtiden om förslaget godkänns av medlemsstaterna.

För att det här ska bli verklighet måste förslaget godkännas av en kvalificerad majoritet av medlemsstaterna.

FAKTA

Vargjakt 2024
Årets licensjakt omfattar totalt 36 vargar i olika revir.
Tjunken, Värmlands län, 6 vargar (4 skjutna)
Tångeråsa och Villingsberg, Örebro län, 12 vargar (12 skjutna)
Venabäcken, Västmanlands län, 6 vargar (6 skjutna)
Gryten, Södermanlands län, 6 vargar (4 skjutna)
Ripelången, Västra Götalands län, 6 vargar (6 skjutna)