Mina föräldrar är redan berusade



Under jullovet ökade antalet samtal till Bris med 13 procent jämfört med föregående år. Totalt kom över 2 600 samtal in till Bris nationella stödlinje under jullovet från den 21 december till den 6 januari. Generalsekreterare Magnus Jägerskog säger att detta är det högsta antalet samtal som någonsin har mätts och att många av dessa samtal handlade om vuxnas drickande. Under julen blir det extra tydligt att barn söker stöd på grund av vuxnas alkoholdrickande, enligt Bris.

Bland de vanligaste orsakerna till att barn tar kontakt med Bris är psykisk ohälsa och frågor om nedstämdhet, ångest och självmord. En röd tråd i samtalen är också känslan av utanförskap. Magnus Jägerskog konstaterar att barn som lever i familjer där det inte fungerar kontaktar Bris oftare än tidigare.

En förklaring till den generella ökningen av samtalen kan vara att Bris har utökat sin tillgänglighet och sina resurser, men en annan orsak kan vara att många barn lider av psykisk ohälsa, enligt Jägerskog. För de barn som redan mår dåligt kan lov och högtider vara extra tuffa eftersom den trygga platsen i skolan inte finns tillgänglig.

Jägerskog anser att samhället kan göra mycket mer för att upptäcka barn som växer upp med missbruk i familjen och att det är viktigt att kunna uppmärksamma barn som far illa och erbjuda stöd i tid. Fotnoten i artikeln påpekar att citatet från ett barn har ändrats för att barnet inte ska gå att känna igen.