Minskat förekomst av magsjuka hos barn



Färre barn på akuten med magsjuka tack vare vaccinationer

Antalet barn som drabbas av magsjuka har minskat avsevärt de senaste åren, tack vare vaccin mot rotavirus. Enligt barnläkaren Tobias Alfvén har denna typ av magsjuka i princip försvunnit sedan vaccinet infördes. Förekomsten av sjukhusinläggningar på grund av rotavirusinfektion har minskat med 80 procent sedan vaccinationen infördes 2019. Tidigare vårdades uppskattningsvis 2 100 barn under fem år på grund av rotavirusorsakad magsjuka varje år.

-Det är väldigt ovanligt att barn dör av magsjuka i Sverige, men globalt sett är det den fjärde största dödsorsaken bland barn under fem år, säger Alfvén.

Rotavirus är ett smittsamt tarmvirus som orsakar mag- och tarminfektion. Sjukdomen drabbar främst barn i åldrarna 6 månader till 3 år, och var tidigare en vanlig dödsorsak bland barn globalt. Viruset är mycket smittsamt och kan överleva utanför kroppen i flera dagar. Smittvägen är oftast via avföring, händer och föremål som leksaker och nappflaskor.

Utredare Hélène Englund på Folkhälsomyndigheten bekräftar att vaccination mot rotavirus är en livräddare på global nivå. Sedan 2019 ingår vaccinet mot rotavirus i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige.