”Europa förlorar mark i det globala AI-loppet”


FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inledde dagen med ett tal där han likställde artificiell intelligens med klimatförändringarna i allvar.

– Inför allvarliga hot från klimatkaos och den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens verkar vi maktlösa.

”Viktig för Europa”

De ledande företagen inom AI-utvecklingen, som har makten att påverka framtiden, är alla här i Davos. Alla är amerikanska. Detta utgör en risk för Europa, enligt Palantirs VD Alex Karp.

– Det viktigaste för Europa att tänka på är att allt sker i USA. Där utvecklas tekniken för användning i strid, algoritmer och språkmodeller, samt kunskapen om hur man integrerar detta i verksamheten.

Att Europa halkar efter teknologiskt sett är något som både Svenskt Näringslivs och Investors ordförande Jacob Wallenberg håller med om.

– Ja, utmaningen är betydande för Europa och vi halkar efter. AI kommer att förbättra företag, skapa effektivitet och skapa nya jobb, tror jag. Att vi halkar efter är ett stort problem.

”En spelväxlare”

Cathy Li, chef för AI-frågor på Världsekonomiskt Forum, vill dock inte räkna ut Europa helt och hållet.

– Generativ AI är en spelväxlare, men vi är fortfarande tidigt i utvecklingen så det är svårt att avgöra vem som har en strategisk fördel.

Li betonar vikten av tillgång till stora mängder data för AI-utvecklingen och framhåller att EU har en fördel genom att vara en gemensam marknad med gemensamma regler för datadelning.

– Jag skulle inte säga att reglering nödvändigtvis hindrar innovation. Reglering kan också vara positivt. Företag vågar mer om de känner till spelreglerna.