Hjälpinsatser når attackerade Gaza



Israels armé fortsätter attacker mot Gaza

Israels armé har intensifierat sina attacker mot mål i södra Gaza trots antydningar om att minska intensiteten. Under onsdagskvällen kom den första leveransen av medicin till Gaza, efter att Israel och Hamas hade nått en överenskommelse.

De stridande parterna kom överens om att medicin ska levereras till nödställda palestinier i Gaza och till de som hålls som gisslan av islamistiska extremistgrupper. Trots nya krav från Hamas kunde den första sändningen av medicin och annan humanitär hjälp nå det utsatta området, med hjälp av medlande Qatar.

Uppgörelsen hade medlats fram av Qatar och Frankrike. Internationella rödakorskommittén välkomnade hjälpen, och Qatars utrikesdepartement meddelade att över 60 ton nödhjälp hade flugits till al-Arish i Egypten nära Gazagränsen. Det är dock oklart hur mycket av hjälpen som har nått Gaza.

Hamas ställde nya krav och krävde att för varje låda läkemedel som skickas in till israeliska gisslan ska tusen lådor levereras till palestinierna. Israel sade sig stå fast vid tidigare överenskommelse och meddelade att lastbilar med medicin skulle inspekteras vid gränsövergången Kerem Shalom.

Under onsdagen intensifierade Israels armé attackerna mot främst storstaden Khan Yunis i södra Gaza, trots tidigare uttalanden om att minska intensiteten i de militära insatserna. Risk för krig vid gränsen mellan Israel och Libanon har också ökat, enligt IDF:s befälhavare Herzi Halevi.