Slutet på Nordirlands splittrade parlament



Nordirland i kris – misslyckat försök att lösa politiskt dödläge

Nordirland har varit utan ett lokalt styre i nästan två år och ett nytt försök att lösa den politiska krisen misslyckades under torsdagen. Tidsfristen för att lösa tvisten om att utse en talman i parlamentet stormont gick ut, men parterna kunde inte enas.

Den brittiske Nordirlandsministern Chris Heaton-Harris uttryckte sin besvikelse över det misslyckade försöket. Istället för att utlysa nyval kommer han troligtvis att förlänga fristen, vilket han gjorde även förra året.

I takt med att tålamodet börjar tryta i provinsen har 16 fackförbund för offentligt anställda utlyst en massiv endagarsstrejk och 170 000 personer väntas delta i demonstrationer mot den politiska krisen. Många av dem har inte fått löneförhöjningar sedan krisen uppstod.

Efter regionalvalet i maj 2022 har Nordirland saknat en regering, vilket har lett till dödläge på grund av splittrade synpunkter på Nordirlandsprotokollet. Sinn Féin, som strävar efter en återförening av Nordirland med Irland, blev största parti i valet och har inte lyckats enas med det Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet (DUP) om ett samlat styre.

Den politiska krisen i Nordirland är till stor del en följd av oenigheter kring Nordirlandsprotokollet, som ska förhindra en hård gräns mellan Nordirland och Irland som är medlem i EU.