Gonorréfallen ökar kraftigt med nästan 700 procent på 15 år



Gonorréfallen ökar i Sverige

I Sverige har fallen av gonorré stadigt ökat sedan 2009 och enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten landade antalet fall på över 4 000 förra året. Trenden är den motsatta för klamydia, där fallen stadigt har minskat.

Enligt Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har beteendena under pandemin delvis påverkat ökningen av gonorréfallen. Människor undvek kontakt med varandra och sexuella kontakter under pandemiåren, men sedan 2022 har fallen börjat öka igen. Det tros att ökningen delvis beror på att människor har blivit mindre benägna att skydda sig under sexuella kontakter.

Folkhälsomyndigheten menar att tröskeln för att testa sig i Sverige är låg, genom bland annat drop in-mottagningar och möjligheten att beställa tester på nätet. Det kan vara en anledning till att fler fall registreras. Trots det är det viktigt att tänka på att skydda sig för att undvika att bli smittad av gonorré eller klamydia, eftersom det inte alltid förekommer symtom.

Gonorré är också alltmer svårbehandlad eftersom antibiotika biter allt sämre. Speciellt i vissa världsdelar är det hög resistens mot den här bakterien, vilket gör det svårare att behandla.

Utöver gonorré är klamydia den vanligaste könssjukdomen i Sverige, medan syfilis, som länge varit nästintill obefintlig i landet, har haft en ökande trend under ett antal år. Testning och behandling för både gonorré och klamydia är gratis i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten, RFSH