KD kan få en anledning till oro



Statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola menar att turerna kring Sara Skyttedal, som petas som KD:s toppnamn i EU-valet, kan väcka frågor hos väljarna. Hon menar att det kan bli ett bekymmer för Kristdemokraterna och att om väljarna tolkar det som intern rörighet och konflikter kan det bli förtroendeskadligt för partiet.

Enligt Madestam kan politiker byta parti av olika anledningar, antingen genom förändringar i övertygelser eller för att få en prestigefylld och spännande position med inflytande. Hon påpekar att närmandet till Sverigedemokraterna inte är helt överraskande med tanke på Skyttedals tidigare ställningstaganden nära partiet. Dock betonar hon att föra samtal med andra partier om samarbete eller positioner betraktas som oerhört illojalt om man redan har en position för ett existerande parti.

Madestam konstaterar att interna strider och maktkamper förekommer i alla partier, men att Kristdemokraternas EU-valslista sticker ut med sina extremt röriga turerna. Hon nämner att petningen av David Lega till förmån för Sara Skyttedal redan var uppseendeväckande och att det nu följts av ytterligare turbulens.

Sammanfattningsvis resonerar Madestam kring konsekvenserna av dessa händelser för Kristdemokraterna, och konstaterar att det kan bli ett bekymmer om väljarna uppfattar det som rörighet och interna konflikter.