Demonstrationer har ägt rum runt om i Tyskland under den senaste veckan för att protestera mot ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD), efter avslöjanden om storskaliga deporteringsplaner. Bland deltagarna fanns förbundskansler Olaf Scholz och utrikesminister Annalena Baerbock.
Grävande journalister avslöjade den 10 januari att högt uppsatta AFD-politiker hade hållit ett möte med högerextremister och företagsledare för att diskutera tvångsförvisning av människor från Tyskland. Bland mötesdeltagarna fanns en medarbetare till AFD:s partiledare Alice Weidel och ledaren för den högerextrema österrikiska organisationen Identitär rörelse.
Protesterna har fått stöd från offentliga personer och författningsskyddets ordförande uppmanar den ”tysta majoriteten” att ta ställning mot extremismen i Tyskland.
AFD grundades 2013 och har sedan dess blivit alltmer nationalkonservativ och invandringskritisk, vilket har lett till framgång i både delstatsval och opinionsmätningar. Partiet har fått över 20 procents stöd i de senaste mätningarna.
Förutom Potsdam har demonstrationer ägt rum i städer som Berlin, Essen, Köln, Leipzig och Nürnberg och Rostock, och fler än 100 planeras till helgen. De flesta demonstranter önskar att visa enighet mot extremismen.