Fler hemmasittare kan få stöd och hjälp



Domen möjliggör tvångsomhändertagande av hemmasittare

En vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen gett socialtjänsten rätt att tvångsomhänderta en tonåring som isolerade sig hemma och vägrade gå till skolan under två års tid. En professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, Titti Mattsson, anser att domen möjliggör för socialtjänsten att ta i med hårdhandskarna snabbare, men är tveksam till att tvångsomhändertagandet verkligen hjälper hemmasittare att må bättre.

Enligt Mattsson kan domen påverka fler ungdomar, då det finns 140 000 personer mellan 16 och 29 år i Sverige som varken har jobbat eller pluggat under ett helt år, men hon ifrågasätter om tvångsomhändertagande är den bästa lösningen för personer med socialt nedbrytande beteenden. Hon pekar också på att det inte framkommer i domen om den drabbade ungdomen och hans familj har fått hjälp tidigare från skola eller samhället, vilket hon anser vara förvånansvärt då unga har rätt till tidiga insatser.

Vidare ifrågasätter Mattsson om vården som skulle ges på HVB-hem verkligen hjälper hemmasittare att må bättre, och påpekar att det inte är tydligt hur detta skulle kunna gynna personer med den typen av beteende.

Domen kan påverka yngre hemmasittare som omfattas av skolplikten och avskärmar sig från både skola och familj, men det är ännu oklart hur de berörda parterna kommer att hantera situationen framöver.

För att förstå bakgrunden till domen och dess påverkan på hemmasittare, kan man läsa mer om ämnet hemmasittare och de senaste rönen från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Skolinspektionen.