Modi inviger nytt hinduistiskt tempel



Premiärminister Narendra Modi invigde på måndagen ett hinduistiskt tempel i staden Ayodhya. Det jättelika templet har byggts på platsen där en moské tidigare stod, innan den förstördes av en miljon hinduer för 30 år sedan. Templet, som har finansierats av Modis hindunationalistiska regering, kostade flera hundra miljoner dollar att bygga, enligt AFP.

Modi själv beskrev invigningen som inledningen av en ny era och tillägnade templet till den hinduiska guden Ram. Tiotusentals människor samlades på gatorna för att fira invigningen med dans, flaggviftande och trumslagning. Även flera kända Bollywood-stjärnor och cricketspelare deltog i ceremonin.

Däremot bojkottades ceremonin av delar av oppositionen i Indien, som anklagade Modi för att utnyttja templet för politiska syften med tanke på de kommande valen i landet. Kritik riktades även mot den överdådiga ceremonin, med tanke på att Indien är en sekulär stat enligt sin grundlag.

Templets konstruktion har också varit kontroversiell då det byggts på ruinerna av en moské som förstördes av nära en miljon hinduer år 1992, vilket ledde till omfattande religiöst motiverade upplopp där 2000 personer dog.

Trots kritiken betonade Modi under invigningen att han representerade alla indier, oavsett religion.