Återöppning av butiker efter hackerattack



Granngården, en butikskedja som specialiserar sig på trädgårds- och husdjursprodukter, har nu lyckats öppna 11 av sina 105 butiker efter en hackerattack under helgen. Försäljningschefen för företaget säger att attacken har haft stora konsekvenser för kedjans försäljning.

Butiksnätet och e-handelstjänsten har varit helt nere sedan helgen på grund av en omfattande hackning mot företaget Tietoevry, vilket i sin tur har påverkat Granngården och omkring hundra andra svenska myndigheter och företag.

Under förmiddagen har flera butiker kunnat öppna med delvis begränsad funktionalitet, såsom endast kortbetalning och ingen möjlighet att lösa in presentkort. Försäljningschefen säger att företaget har arbetat intensivt sedan lördagen och hittat säkra lösningar för att kunna öppna butikerna igen. Förhoppningen är att alla butiker ska kunna öppna vid dagens slut.

Granngårdens onlinehandel står för mindre än tio procent av den totala försäljningen, vilket innebär att det främst har varit ett stort avbräck att hålla varuhusen stängda. Nu kommer fokus att ligga på att hantera varuförsörjningen och få ut nya varor till butikerna.