Fortfarande hårda strider i Gaza



Striderna fortsätter i Gaza med över 170 döda på ett dygn
Intensiva strider pågår i Gazas näst största stad Khan Yunis. Över 170 personer har rapporterats ha dödats det senaste dygnet och sjukhuset Nasser är hårt drabbat av attackerna. Suhaila Asfur berättar att hennes familj inte kunnat sova på grund av det kalla och ihållande regnet. ”Jag vet inte vad vi ska göra i natt eller var vi ska sova”, säger hon.

Enligt Läkare utan gränser har sjukvården kollapsat på Nasser, som för närvarande är Gazas största fungerande sjukhus. En representant för organisationen säger att människors liv är i fara på grund av bristen på medicinsk vård och att det inte längre finns något fungerande sjukvårdssystem i Gaza.

Rapporter från vittnen säger att lördagens strider i Khan Yunis var ännu hårdare än tidigare. Israel har utfört ”massiva bombardemang” mot sjukhuset Nasser och ett flyktingläger enligt myndigheterna i Gaza som styrs av Hamas. Detta kommer dagen efter att Internationella domstolen i Haag beordrade Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord i Gaza och att den tar sig an Sydafrikas anklagelser mot Israel för folkmord.

Storbritanniens regering har ”allvarliga farhågor” om rättsfallet och anser att Israels agerande i Gaza inte kan beskrivas som folkmord. Utrikesdepartementet välkomnar ICJ:s krav på att Hamas omedelbart ska släppa gisslan och att humanitär hjälp ska tillåtas till Gaza.