Kulmen känns längs Kävlingeån



I Gårdstånga i Eslövs kommun i närheten av Kävlingeån och Vombsjön har vattennivåerna stigit och vattnet har trängt in mellan villorna. En röd varning för höga flöden har utfärdats av SMHI på grund av det höga flödet i Kävlingeån, samtidigt som en orange varning för översvämningar längs ån har utfärdats.

Nattens regn har bidragit till ytterligare ökningar av vattennivåerna i Skåne, men det förväntas att den extrema nivån når sin kulmen och under lördagen väntas vattennivåerna börja sjunka, enligt SMHI. Den extremt höga vattenflöden vid Kävlingeån berodde på snösmältning kombinerat med kraftig nederbörd de senaste dagarna, vilket ledde till att flera vägar och broar längs ån stängdes av.

SMHI förutspår att vattennivåerna kommer börja sjunka eftersom det inte förväntas mer nederbörd. Den röda varningen för höga flöden längs Kävlingeån förväntas fortsätta in i nästa vecka, och det finns även en orange varning för översvämningar längs ån. Det finns också gula varningar för mindre vattendrag och floder i Skåne, samt längs de södra och sydvästliga kusterna.