Skärpt kurs mot miljölöften i EU



Europaparlamentet och medlemsländerna i EU har kommit överens om att införa striktare regler för användningen av påståenden om miljövänliga eller klimatneutrala produkter. Enligt de nya reglerna kommer dessa påståenden endast att tillåtas om det kan bevisas att produkten verkligen är miljövänlig eller klimatneutral.

Syftet med de nya reglerna är att motverka så kallad ”greenwashing”, det vill säga att företag vilseleder konsumenter genom att ge felaktig eller vilseledande information om en produkts miljövänlighet. Denna typ av vilseledande marknadsföring har blivit allt vanligare i takt med att konsumenternas medvetenhet om miljöfrågor har ökat.

De nya reglerna innebär att företag som vill använda miljövänliga eller klimatneutrala påståenden på sina produkter kommer att behöva kunna visa upp konkreta bevis för att styrka sina påståenden. Detta kan inkludera att produkten har genomgått miljövänliga produktionsmetoder, att den är tillverkad av återvunna material eller att den har minimal påverkan på klimatet.

Det förväntas att de nya reglerna kommer att träda i kraft inom en snar framtid, och det förväntas att de kommer att ha en stor påverkan på marknadsföringen av produkter inom EU. Genom att införa striktare regler för användningen av miljövänliga och klimatneutrala påståenden, hoppas EU att konsumenterna ska kunna lita mer på den information de får om produkters miljöpåverkan.