Hemligheten om Vithajen kan vara avslöjad



om vithajen och dess beteende
Vithajen (Carcharodon carcharias) är en imponerande art. Den kan bli upp till 6,4 meter lång och finns intill kusterna i varmtempererade hav. Dess kropp är spolformig och dess rygg och fenor är mörkgrå med en vit undersida. Vithajen äter fiskar, sälar, valar, sjöfåglar och kadaver.

Vithajsungar föds fullt utvecklade och är vid födseln 1,2–1,5 meter långa. Tidigare har det varit oklart var vithajarna föder sina ungar, men nya drönarbilder vid kusten utanför Carpinteria, Kalifornien visar en mycket liten och ljus vithaj som tros vara nyfödd. Naturfotografen Carlos Gauna och forskarstudenten Phillip Sternes upptäckte att tunna vita flagor lossnade från hajkroppen, vilket kan vara rester från hajens närande hinna från embryostadiet.

Tidigare studier har pekat på att södra Kaliforniens kust är en viktig ”barnkammare” för vithajar, men det har inte kunnat bekräftas förrän nu. Fyndet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Biology of Fishes och ger viktig ny information till hajforskningen.

Vithajen har också rykte om att vara aggressiv mot människor, men dödligheten vid vithajsattacker är tämligen låg. Arten är rödlistad som sårbar och är viktig att skydda för att bevara ekosystemet i havet.