Framtiden upplevs allt dystrare av unga



Ungdomar i Sverige har blivit allt mer pessimistiska när det gäller framtiden, enligt en ny rapport från Ungdomsbarometern. Enligt rapporten har politiskt engagemang, framtidshopp och tron på demokrati minskat bland svenska ungdomar.

Analyschefen Jessica Åkerström säger att man ser en tydlig förändring bland ungdomarna när det kommer till samhällsintresse och engagemang. Andelen unga som är intresserade av samhällspolitik har minskat från 50 procent år 2018 till 38 procent år 2023. Dessutom färre ungdomar identifierar sig som antirasist, feminist och miljövän jämfört med tidigare år.

Enligt Åkerström beror dessa förändringar på de stora kriser som har påverkat världen de senaste åren, såsom pandemin, krig och ekonomisk oro. Även om ungdomar fortfarande anser att miljö- och klimatfrågor är viktiga, så fokuserar de nu mer på att trygga sin egen tillvaro, tjäna pengar och skaffa en bra utbildning.

Trots den ökande pessimismen pekar rapporten även på positiva trender bland ungdomarna. Till exempel upplever fler unga att de har nära relationer till sina vänner och föräldrar. Rapporten baseras på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldrarna 15-24 år och ger en insikt i deras syn på samhället och framtiden.