EU inför en striktare policy för att rena avloppsvatten från skadliga ämnen som PFAS, som är en evighetskemikalie och riskerar att förorena vattendrag och skada både djur och människor. Enligt det nya direktivet kommer främst kosmetik- och läkemedelsindustrin att drabbas av de nya kraven, och de kommer att bli tvungna att betala minst 80 procent av kostnaderna för att rena avloppsvattnet från mikroföroreningar som mikroplaster och PFAS.
Syftet med direktivet är att skydda människors hälsa och miljön från skadliga utsläpp av avloppsvatten och förbättra kvaliteten på Europas vattendrag och hav. Det innebär också införandet av systematisk övervakning av mikroplaster och PFAS vid avloppsreningsverk och i slammet. Direktivet är en del av EU:s nollföroreningshandlingsplan med målet att uppnå en miljö som är fri från skadliga föroreningar senast 2050.
För att det nya direktivet ska träda i kraft måste det formellt antas av Europaparlamentet och rådet och därefter publiceras i Europeiska unionens officiella tidning. Medlemsländerna ska ha implementerat kraven senast år 2026. Den nya lagstiftningen anses vara den första av sitt slag i EU och förväntas få stor inverkan på företag och industrier som förorenar avloppsvatten.