Risken med starka orkanvindar i Abisko



I de svenska fjällen blåser det på sina håll vindar med orkanstyrka när ovädret Ingunn drar in från Norge. Med vindar på 47 meter i sekunden på fjället och saker som flyger omkring nere vid turiststationen, sitter ett hundratal gäster fast på Abisko turiststation. Driftchefen Paula Vendel beskriver hur det kittlar i magen när man tittar ut genom fönstret och att det inte går att gå några längre sträckor på grund av farliga vindar och föremål som flyger omkring.

Vid fjällstationen har vindar på 26–30 sekundmeter noterats, medan det uppe på fjället har blåst hela 47 sekundmeter under eftermiddagen. Turiststationen har förberett sig noga inför ovädret, men det väntas ändå mycket arbete när stormen är över, inklusive att hacka bort is och jaga rätt på saker.

Även Kiruna har drabbats av hårt väder, med Café Sport Luossavaara stängt sedan i söndags. Jan Aikio berättar att det blåser mellan 30 och 40 sekundmeter och beskriver omgivningarna som en vit vägg där man inte ser någonting alls. Trots detta tar han ovädret med ro och säger att de är vana vid snöstorm och hårt väder i fjällen.