Ett år efter jordbävningen – sover jag fortfarande i tältEtt år efter den kraftiga jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien lever fortfarande många familjer i containrar eller till och med tält. Trots pågående byggboom varnar experter för brister i återuppbyggnadsarbetet som kan bli ödesdigra vid nästa naturkatastrof.

Fatma Kirici är en av de många turkiska familjerna som fortfarande inte har ett ordentligt hem sedan jordbävningen. Hon är rädd för att återvända till sitt hus som fortfarande står upp, men istället bor hon i ett tält med sin man och två vuxna barn. Trots att deras hus bara fick mindre skador enligt myndigheterna har de inte fått något subventionerat hem eller containerhem.

Många människor är fortfarande arbetslösa och en fjärdedel av familjerna är beroende av välgörenhet. Samtidigt pågår ett stort återuppbyggnadsarbete där omkring 300 000 personer ska få riktiga hem igen.

Experter varnar för att de höga dödstalen delvis beror på brister i tillämpningen av byggregler och att människor kan vara lika sårbara nästa gång en naturkatastrof slår till om regelverket inte uppdateras.

Jordbävningen som inträffade under natten mot måndag den 6 februari 2023 hade en magnitud på 7,7 eller 7,8 och följdes av flera efterskalv. Ett år senare är flera hundra tusen människor fortfarande hemlösa.