Hoppas USA:s Blinken på att bryta dödläget i samtal


USA:s utrikesminister Antony Blinken försöker bryta dödläget i Gaza

USA:s utrikesminister Antony Blinken anländer till Saudiarabien och möts av den saudiske protokollschefen Mohammed al-Ghamdi.
USA:s utrikesminister Antony Blinken anländer till Saudiarabien och möts av den saudiske protokollschefen Mohammed al-Ghamdi. Foto: Mark Schiefelbein/Pool Via AP/TT

Samtal på flera fronter om en vapenvila i Gaza och om frisläppande av gisslantagna ser ut att ha gått i stå. USA:s utrikesminister Antony Blinken, som landade i Saudiarabien på måndagen, hoppas att kunna bryta dödläget mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

Frankrikes nyutnämnde utrikesminister Stéphane Séjourné befinner sig redan i regionen för att försöka medla fram en ”humanitär vapenvila”.

Representanter för islamistiska Hamas meddelar att förslag övervägs, medan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att att en seger över Hamas innebär ett ”dödligt slag” mot både Hamas och de grupper som stöds av Iran.

Det är Blinkens femte rundresa i konfliktens Mellanöstern, men sedan hans senaste besök har nya stridszoner öppnats i och med USA:s och Storbritanniens attacker mot Iranstödda islamistiska grupper i Syrien, Irak och Jemen.

Inför resan sade Blinken att han kommer att understryka ”det akuta behovet av humanitärt stöd i Gaza”. Han ska även att besöka Qatar, Egypten och Israel.