Säkra vegopålägg för gravida kvinnor


Går det bra att äta skivade vegopålägg som gravid eller kan de innehålla listeria? Det undrar många gravida. Arkivbild.


Gravida kan äta skivade vegetariska pålägg – så länge de inte passerat bäst före-datumet. Det konstaterar Livsmedelsverket efter en ny genomgång.

Många gravida har undrat hur säkra skivade vegopålägg är att äta. Detta eftersom skivade köttpålägg kan innehålla bakterien listeria som kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Efter undersökningar slår nu Livsmedelsverket fast att listeria växer långsamt i den typen av vegetariska produkter.

”Även för personer i riskgrupp går det därför bra att äta vegetariska pålägg under hela hållbarhetstiden fram till utgångsdatum”, säger Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket ändrar även rådet för skivade kallrökta eller torkade korvar, som salami och rökt medvurst. Dessa bedöms nu också kunna ätas av riskgrupperna fram till bäst före-dag. Tidigare gällde att de kunde ätas inom en vecka efter förpackningsdag.

Gravida bör dock vara uppmärksamma på att kallrökta köttprodukter kan innehålla parasiten toxoplasma, som kan vara skadlig för fostret. För att undvika att smittas kan man frysa det kallrökta köttet i minst tre dygn.